Bugt med Skvalderkål

Sådan kommer du af med Skvalderkål...

Sådan slipper du af med skvalderkål. (Fra Bolius)

 

Skvalderkål er haveejernes mareridt, da den breder sig med lynets hast. 

Læs her hvordan du fjerner skvalderkål i bede, græsplæne og mellem fliser og belægninger, og hvornår det er bedst at gøre det.

 

Skvalderkål breder sig hurtigt og blomstrer i juni-august.

Skvalderkål, Aegopodium podagraria, er en mørkegrøn plante med håndsnitdelte blade med savtakket rand og fine hvide blomsterskærme. De fleste kender dog skvalderkål som en meget irriterende ukrudtsplante, der breder sig hurtigt og blomstrer i juni-august, hvorefter den spreder frø sent på efteråret.

Skvalderkålen er svær at få bugt med, fordi den breder sig med rodskud – som hvide spaghettiarme, der kan sno sig op til halvanden meter væk fra planten. Og får du ikke hele roden op, kan den fortsætte med at brede sig.

 

Bekæmp din skvalderkål - eller spis den.

 

Sådan bekæmper du skvalderkål

•I græsplænen: Slå græsset ca. en gang om ugen –- det er nok til at holde skvalderkålen nede og udsulte den.

•I køkkenhaven: Løsn jorden omkring skvalderkålen med en gravegreb eller en mindre graveske - få fat på de hvide rødder og pil dem op en for en. Små stumper af rødder bliver hurtigt til nye småplanter, der efter en uges tid dukker frem. Grav dem op og fjern dem, ellers får du hurtigt en ny skov af skvalderkål. Er du meget grundig, kan du efter et par gange komme skvalderkålen til livs.

•I blomsterbedet: Hvis dine stauders rødder er infiltreret af skvalderkålrødder, er skvalderkålen umulig at få bugt med. Grav alle planter op og kassér dem, så græs i bedet i en periode og slå græsset ofte, så skvalderkålen slås ned. Eller vær effektiv til at fjerne de grønne blade, så snart de har foldet sig ud, så planterne bliver udsultede og dør.

•Imellem fliser, i perlesten og belægninger: Skvalderkål kommer ikke mellem fliser, med mindre fliserne har ligget længe, så de er blevet forskubbede og har store mellemrum med bar jord. Fjern skvalderkål med fingrene eller et flisejern. Forebyg ved at fylde fugerne med fugesand, eller læg ukrudtsduge, kraftig mørk plastik eller fibertex under belægningerne. Det sulter planterne ihjel, fordi de ikke får lys.

•I nærheden af hækken/naboskellet: Hvis skvalderkålen kravler fra naboen og gennem hækken ind til dig, så lav en bræmme af græs langs med på ca. 75-100 cm, og slå den løbende med din plæneklipper. Grav alternativt en lille voldgrav eller sæt en stålkant. Skvalderkålen sender sine rødder ligeud. Hvis de når en kant, stopper de som regel.

 

Kan en grøft holde skvalderkål væk?

Skal du bruge flere dage på at fjerne skvalderkål fra et større område i haven, kan du minimere risikoen for spildt arbejde ved at grave en grøft mellem skvalderkålen og det sted, du er kommet til.

Skvalderkåls rødder løber vandret og ligger kun omkring 15 cm under jorden. Derfor kan en dyb grøft forhindre planten i at sprede sig.

 

Virker ukrudtsmidler på skvalderkål?

Flere ukrudtsmidler kan godt bruges mod skvalderkål, men langt fra alle er dog lige effektive. Hvor effektivt det er, kommer meget an på, om du bruger midlet korrekt, og hvor stort rodnettet på skvalderkålen er blevet. For den kan være sejlivet og komme tilbage.

Et af midlerne, der virker, er ukrudtsbekæmpelsesmidlet Ultima fra Ecostyle.

Sprøjt kun på selve skvalderkålen, og sprøjt ikke med ukrudtsmidler i blæsevejr. Pensl evt. ukrudtsmidlet direkte på skvalderkålen. Og gentag om nødvendigt behandlingen flere gange.

Mange gartnere advarer mod brugen af ukrudtsmidler i private haver, fordi haveejere ofte bruger meget større doser, end der står anbefalet på produkterne, og det går ud over miljøet.

 

Så deres råd er: Lug med håndkraft, og hvis du VIL bruge ukrudtsmidler, så husk ALTID at overholde de anbefalede doser. Læs altid brugsanvisningen grundigt på etiketten, inden du bruger et ukrudtsmiddel, hvor der bl.a. står, under hvilke forhold midlet bedst virker, og hvor store doser der skal anvendes.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

28.05 | 17:47

Hej er der nogle haver til salg i ny løvhøj
Mvh Kim

...
19.05 | 22:43

Er der mulighed for at bo i kolonihaven hele året?

...
29.08 | 20:05

Hej er der nogen haver til salg .
Med eller uden hus, vi ønsker et fristed, og grund må gerne være uden hus. Da vi godt kunne tænke os, at bygge selv.
Vh
Kim

...
11.06 | 15:51

Hejsa
Er der haver til salg pt? Vi er et par midt i 40’erne med 2 piger. En på 9 år og en på 13 år. Vi mangler et fristed til eftermiddagshygge

...
Du kan lide denne side